Print this page
Vineri, 05 Iunie 2020 09:26

TRATATUL DE LA TRIANON 4 IUNIE 1920 – 4 IUNIE 2020 (Documentar)

Comunicat de presă

 

 

TRATATUL DE LA TRIANON 4 IUNIE 1920 – 4 IUNIE 2020 (Documentar)

 

 

La 4 iunie 2020 se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, tratat care a consfințit, printre altele, traseul frontierei de vest a României, după încheierea Primului Război Mondial.

 

Conferinta de Pace de la Paris, 1919-1920, s-a impus în istoria relațiilor internationale, în primul rând, prin importanța hotarârilor sale, care au schimbat nu numai harta Europei, dar si soarta unor natiuni, inclusiv a natiunii române.

"Românii - se arată într-un referat întocmit de John F. Carter Jr. - trăiesc astăzi pe locurile unde au trăit cu cincisprezece secole în urma strămoșii lor daci si romani". Pornind de la poziția diplomatului american, mai sus exprimată, precum și de la pozițiile reprezentanților celorlalte puteri s-a luatîn considerare, în trasarea frontierei de vest a României față de Ungaria și Serbia elemente de ordin etnic, istoric, economic, cultural și de ordin strategic-militar. În linii generale, frontiera trasată avea în vedere revendicările românești, dar era puțin mai la răsărit de linia acceptată prin Tratatul din august 1916.

La 12 mai 1919, Consiliul celor Patru a aprobat traseul frontierei între România și Ungaria, care a rămas neschimbat si după ce, la începutul anului 1920, delegatia ungară a luat la cunostință și a exprimat propriul punct de vedere. Fixarea liniei de frontiera nu a însemnat însă și sfârsitul greutăților pe care România le avea de înfruntat pentru a vedea realizată și în fapt unirea Transilvaniei și a tuturor teritoriilor locuite de românii din fosta dublă monarhie cu Țara.
             Când, la 4 iunie 1920, la Trianon a fost semnat Tratatul de pace cu Ungaria, la Bucuresti nu au fost manifestații exuberante de satisfactie, reacția calmă, demnă având explicații multiple și complexe. Românii considerau recunoașterea Unirii un fapt de normalitate care trebuia să se întâmple, mai devreme sau mai târziu, pentru că ideea de unitate românească era săpată adânc în conștiința lor de o istorie lungă de secole.

Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte tratatele de pace fiind încheiate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) și cu Turcia (la Sèvres, semnat la 4 iunie 1920 și repudiat apoi, fiind înlocuit cu tratatul de la Lausanne).

Publicul interesat de istoria României și cea Universală este invitat să urmărească un interesant documentar care creionează, în linii mari, drumul parcurs de România până la momentul 4 iunie 1920.

Documentarul va putea fi urmărit începând cu data de 4 iunie 2020 pe :

             https://www.muzeuparvan.ro;

https://www.youtube.com/channel/UCTwA4HsW7ARRi7TV4GuMwhw?view_as=subscriber ;

https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

 

 

 

Bârlad,                                                                                          Director,

      04 06 2020                                                  dr. Mircea Mamalaucă